Dudok Wonen sterk voor de samenleving
1.1 Visie en missie
Dudok Wonen gelooft in de kracht van mensen. Dat brengen we in praktijk door woonruimte te bieden aan mensen die hier zelf niet in slagen.
We vinden dat iedereen volwaardig moet kunnen meedoen in de samenleving. En dat iedereen daarbij zeggenschap en regie moet kunnen houden over zijn of haar eigen leven.
Deze visie brengen we in de praktijk door woonruimte te bieden aan mensen die hier zelf niet in slagen. Als het kan, maken we het mogelijk dat mensen zelf een stap zetten naar een volgende huur- of koopwoning. Lukt dit niet of is het niet verstandig om de stap naar een volgende woning te maken? Dan blijven we de betrouwbare dienstverlener voor onze huurders.
We geven voorrang aan het huisvesten van mensen die geen passende woning kunnen vinden. Daarbij is ons uitgangspunt, dat we zoveel mogelijk zorgen voor onafhankelijkheid op de woningmarkt van deze personen.
1.2 Strategische koers 2023+
Wat vraagt de samenleving van ons?
Als we kijken naar onze rol in de samenleving, zien we een paar ontwikkelingen:
- Het is moeilijker dan ooit om een woning te vinden. Gemiddeld reageren er 330 mensen op een vrijkomende sociale huurwoning in de regio. De nieuwe bewoner heeft vaak jaren moeten wachten. Het aandeel sociale huurwoningen ligt in onze regio dan ook onder de gewenste 30%.
- De overheid neemt steeds meer regie op de volkshuisvesting. Bijvoorbeeld met de nationale prestatieafspraken, die de minister van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening in 2022 maakte met Aedes, Woonbond en VNG. Er ligt een stevige opgave voor de sector. Ook voor ons. Die opgave reikt veel verder dan enkel zorgen voor meer beschikbare woningen. Het gaat ook om het toekomstbestendig maken van onze woningen, zodat ze duurzaam zijn, toegankelijk en geschikt voor klimaatveranderingen. Dat vraagt om flinke investeringen.
gemiddeld 330 mensen reageren op een sociale huurwoning die vrijkomt
- Verschillen tussen bewoners worden groter. De samenleving verandert, net als de samenstelling van wijken. De veerkracht neemt af en leefbaarheid komt onder druk te staan. Zeker in wijken waar wij en andere corporaties veel bezit hebben.
- Onze kosten gaan omhoog. We hebben te maken met economische tegenwind en stijgende rente- en bouwkosten.
Deze mix van ontwikkelingen versterkt elkaar en dwingt ons keuzes te maken in onze ambities.
Wie zijn onze doelgroepen?
Onze doelgroep bleef gelijk in 2023. We zijn er voor
- mensen met lage én middeninkomens die op zoek zijn naar een passende woning in de regio Gooi en Vechtstreek en Almere. We concentreren ons hierbij op de gemeenten waar we prestatieafspraken mee hebben. Begin 2024 is besloten om Almere niet langer te rekenen tot ons primaire werkgebied.
- voor onze huurders en kopers
- voor woningzoekenden nu en in de toekomst
Onze 4 strategische doelen
1. Een toegankelijke regio door nieuwbouw en doorstroming
> Deze pijler laat zien wat onze volkshuisvestelijke kracht is.
In Nederland, dus ook in onze regio, is er woningnood. Voor ons is het belangrijkste, dat iedereen een dak boven het hoofd heeft. Dat is onze inzet. Dat doen we door nieuwbouw, aankoop en transformatie. We zijn een ontwikkelende woningcorporatie. Wel zijn we daarbij sterk afhankelijk van ontwikkelingen waarop we geen invloed hebben. Denk bijvoorbeeld aan de inflatie, de ontwikkeling van de rente en de beschikbaarheid van bouwlocaties.
Dit zijn onze ambities:
- We zorgen in elk geval dat de hoeveelheid sociale huurwoningvoorraad per gemeente niet afneemt. Maar onze ambitie is, om onze sociale huurwoningvoorraad te laten groeien.
- We bieden sociale koop aan. Dit is een woonproduct dat woningzoekenden de kans biedt om woningeigenaar te worden. Het draagt bij aan de doorstroming omdat bewoners in een sociale huurwoning voorrang krijgen.
- We zijn er ook voor middeninkomens.
- Onze woningvoorraad willen we zoveel mogelijk laten aansluiten bij het profiel van de woningzoekenden. Want op dit moment wonen sommige huurders in een woning die niet past bij hun huishoudenssituatie of het inkomen. We gaan actief aan de slag om zoveel mogelijk juiste ‘matches’ te realiseren. Bijvoorbeeld door doorstroming. Als huurders doorschuiven naar een woning die past bij hun situatie, ontstaat er beweging en ruimte voor passende huisvesting.
Een toegankelijke regio is een regio waar iedereen kans heeft om zich te vestigen of te verhuizen. Daarbij maakt het niet uit wat voor inkomen of achtergrond iemand heeft. Een toegankelijke regio is alleen mogelijk als er voldoende en verschillende woningen beschikbaar komen en alle groepen de kans krijgen om daarvan te profiteren.
2. Betrouwbaar in wonen door toekomstbestendige woningen en passende dienstverlening
> Deze pijler richt zich op de beheerkracht en samenkracht van en rond onze bewoners.
We zijn er voor huishoudens die door ons een woning hebben gevonden in ons werkgebied. Voor hen zijn we een betrouwbare huisvester en de beheerder van hun woning. Iedere bewoner verdient onze waardering en aandacht. En dat begint bij een goede woning. Met onze dienstverlening zorgen we voor een woning die gezond, heel, veilig en duurzaam is.
Dit zijn onze ambities:
- De kwaliteit van onze huidige woningvoorraad moet omhoog. Dat geldt voor de binnenkant en de buitenkant van de woning.
- Al onze woningen met een E-, F-, of G-label gaan we versneld verduurzamen. Dit project ronden we af in 2028. De huurder krijgt geen huurverhoging na de verduurzaming. Wij vinden het aanbieden van een eigentijdse woning namelijk vanzelfsprekend. En dus is dit onze verantwoordelijkheid. Zo werken we aan woningen die toekomstbestendig zijn.
- Wij zorgen dat we voor alle bewoners bereikbaar zijn en dat we duidelijk zijn in wat we wel en niet doen en we komen gemaakte afspraken na. We verwachten dat de bewoner verantwoordelijkheid neemt voor een goede bewoning van de woning. Want zowel de bewoners als wij hebben een rol in het beheer van de woning.
3. Veerkrachtige wijken door samenwerken met bewoners en partners
> Deze pijler richt zich op het samenleven.
We vinden het belangrijk dat bewoners in hun buurt fijn samenleven en elkaar versterken. Zijn er problemen in een buurt die het samenleven in de weg staan? Dan streven we ernaar dat het collectief, de buurt of de wijk voldoende veerkracht heeft om hiermee om te gaan.
Onze ambitie is, om meer wijk- en buurtgericht te werken. Heeft een wijk waarin we veel woningen hebben te weinig veerkracht? Dan brengen we daar verandering in aan op een actieve en verbindende manier. Hoe we dat doen, bepalen we in overleg met bewoners en onze partners in de wijk. En dat betekent soms dat dit gevolgen heeft voor de keuzes die we in andere wijken moeten maken.
4. Daadkrachtige organisatie vanuit de menselijke maat.
> Deze pijler gaat over onze organisatiekracht.
We gaan geen andere dingen doen, maar vooral dezelfde dingen beter doen. En dingen die niet echt nodig zijn gaan we loslaten. Dit kunnen wij niet zonder deskundige, bevlogen en betrokken collega’s in de organisatie.
Dit zijn onze ambities:
- We gaan onze processen beter organiseren, zodat we ook in specifieke gevallen maatwerk kunnen leveren. Het overgrote deel van onze activiteiten bestaat uit activiteiten die routine zijn. Deze processen richten we beter in, zodat we ze met minder moeite doeltreffender uitvoeren. Dat geeft ruimte voor maatwerk: situaties waarin de basisprocessen niet voorzien.
- We gaan ervoor zorgen dat we onze (vastgoed)data op orde hebben. Ook gaan we vanuit de klantvraag informatie slimmer uitwisselen tussen de afdelingen en processen. Digitalisering helpt ons hierbij.
In de volgende hoofdstukken leest u hoe we in 2023 werkten aan het bereiken van deze doelen.