Spring naar inhoud

Dudok Wonen in het kort

Kerngetallen 2023

Mensen willen wonen. Overal en altijd. Wij bieden steun aan mensen met lage en middeninkomens die een huis zoeken in de regio Gooi en Vechtstreek. Hoe deden we dat in 2023?

Vergroten van kansen in de woningmarkt

In 2023 woonden 7.827 huishoudens in één van onze woningen in Hilversum, Gooise Meren en in Almere.

Dat waren in Hilversum:

2.715

Sociale huurwoningen​

332

middenhuurwoningen

251

vrijesectorwoningen

901

woningen met sociaal koopproduct

115

kamers voor jongeren

214

woningen in een verzorgingshuis

In de Hilversumse Bloemenbuurt kregen 170 woningen nieuwe dak-­ en vloerisolatie en een nieuw ventilatiesysteem. Aannemer Plegt-Vos voerde de werkzaamheden uit. Vicky van der Zee begeleidde de bewoners bij de werkzaamheden namens Dudok Wonen en Plegt-­Vos. Vicky: “Al die verschillende woningen maakten het niet eenvoudig om de Bloemenbuurt te verduurzamen, maar het is gelukt. Mede dankzij de bewoners. Ze zijn superaardig en heel meewerkend. Verduurzamen in bewoonde staat heeft een behoorlijke impact op hen. Daarom zijn we trots op hoe het is verlopen.”

In Gooise Meren

2.058

sociale huurwoningen

194

middenhuurwoningen

82

vrijesectorwoningen

698

woningen met sociaal koopproduct

70

kamers voor jongeren

29

woningen in een verzorgingshuis

Nico Gude (33) en Ammie Roeten (32) woonden in een tweekamerappartement in Bussum. “Eigenlijk te krap voor ons. We konden geen hypotheek krijgen voor een grotere woning. Toen zagen we op Funda een eengezinswoning van Dudok Wonen met Kopen naar Wens. Dankzij dit sociale koopproduct konden we de woning betalen: een huis van 80 vierkante meter in Bussum, met een mooie tuin.” 

Meer lezen over Kopen naar Wens

In Almere

46

sociale huurwoningen

Kansen voor nieuwbouw en verduurzaming

257

woningen hebben we verduurzaamd

48

opgeleverde woningen

En achter al die cijfers draait het om mensen

Mensen die een steuntje in de rug nodig hebben bij het vinden van een huis, nu en in de toekomst. En soms om mensen die nóg meer hulp nodig hadden, bijvoorbeeld omdat ze snel woonruimte zochten na een relatiebreuk. Omdat ze zijn gevlucht voor de oorlog in hun land, op straat stonden door een gedwongen verkoop van de woning of hulp aan jongeren die het huis uit moesten door het overlijden van hun ouders. Voor al deze bewoners waren we er het afgelopen jaar. En zijn we er de komende jaren.

Wat deden we nog meer voor bewoners?

We pakten woonfraude in 2023 goed aan. Zodat huurwoningen gebruikt worden door de mensen voor wie ze bedoeld zijn. Merkten we dat bewoners mensen in onderhuur hadden, een huis niet door de officiële huurder werd bewoond of dat er een hennepkwekerij in een woning was? Dan kwamen we in actie. In onze aanpak op woonfraude werken we samen met de gemeente. Zo zorgen we dat huurwoningen die niet worden gebruikt waarvoor ze bedoeld zijn, weer vrijkomen. 

Er kwamen 21 woningen vrij voor verhuur in 2023. Begin 2024 komen er nog vier woningen vrij. We onderzochten meer dan 100 adressen.

Onze wooncoaches hadden gesprekken met ouderen die kleiner wilden wonen. Ook gaven zij voorlichting aan 65-plussers met vragen over wonen. Daarnaast namen we contact op met bewoners bij renovatieprojecten met het verzoek om mee te denken. De wooncoaches namen in 2023 vier keer deel aan een woonmarkt, waar zij vragen beantwoorden en voorlichting gaven. Daarnaast overleggen ze regelmatig met wooncoaches van de andere corporaties.

En verder

  • Het betaalgedrag van onze huurders bleef stabiel:
    de meeste huurders betaalden op tijd.
  • De achterstand bleef onder de 1% van onze huuropbrengsten. Betalen mensen niet op tijd, of helemaal niet? Dan gaan we samen op zoek naar een oplossing, zodat we voorkomen dat huurders hun huis verliezen.
  • Met huurders die in financiële problemen kwamen, maakten we heldere afspraken. We maken het huurders daarnaast zo makkelijk mogelijk om zelf contact met ons op te nemen als ze denken dat ze hun huur niet kunnen betalen.
  • Ook nemen we zelf actief contact op met onze bewoners.

Zo hadden we in het voorjaar van 2023 een belavond, waarop we afspraken maakten met bewoners. Denken in mogelijkheden is daarbij steeds ons uitgangspunt. Wat kan wél? Door die vraag te stellen aan onze bewoners, zetten we ze veel meer in hun eigen kracht.

TEVREDEN BEWONERS

Wat gaat goed, wat kan beter?

KWH is het kwaliteitscentrum voor woningcorporaties. KWH helpt Dudok Wonen en andere corporaties om samen met bewoners te werken aan goede dienstverlening. De enquêtes gebruiken we om te kijken wat goed gaat en wat beter kan. Zijn er vragen of onduidelijkheden, dan nemen we contact op om te kijken hoe we kunnen helpen.
 
Zo zien we dat de bewoners het erg waarderen dat er één contactpersoon is tijdens het hele verhuisproces. Want bij een verhuizing moet altijd veel geregeld worden.

Luisteren naar onze samenwerkingspartners

We werken vóór mensen en mét mensen. Deze mensen geven we graag invloed op onze plannen en besluiten. Daarom hebben we onder meer overleg met de Huurdersbelangenvereniging (HBV), bewonerscommissies en huurders, collega-corporaties, zorg- en welzijnsorganisaties, de politie en de gemeenten in de regio Gooi en Vechtstreek. En met onze medewerkers praten we over wat goed gaat en beter kan in onze organisatie. Dat gebeurt bijvoorbeeld via de Ondernemingsraad. Met de gemeenten zijn we in gesprek, onder meer over:

STRATEGIE 2023+

Wonen mogelijk maken – ook in de toekomst

In onze strategie 2023+ beschrijven we hoe we de komende jaren zorgen voor de huizen van onze bewoners en voor leefbare wijken. En ook hoe we zorgen dat er nieuwe woningen bij komen. Deze strategie maakten we samen met medewerkers, bewoners en stakeholders. Dit zijn de focuspunten uit onze strategie:

  • een toegankelijkere regio door nieuwbouw en doorstroming
  • betrouwbaar in wonen door toekomstbestendige woningen en passende dienstverlening
  • veerkrachtige wijken door samenwerken met bewoners en partners in de wijk
  • een daadkrachtige organisatie door procesmatig werken vanuit de menselijke maat

Hoe doen we dat? Bekijk op onze site waar we woningen bouwen en verduurzamen. En volg ons nieuws over huisvesting, bouwen en verduurzamen via LinkedIn en via onze nieuwsberichten!

Jacqueline van Ham is sinds 1 november 2023 onze nieuwe directeur- bestuurder.

Al jaren werkt ze met hart en ziel voor de woningbouw. “Ik vind het belangrijk om goed te luisteren naar onze stakeholders, bewoners en woningzoekenden en om me in te zetten voor voldoende duurzame, kwalitatief goede, betaalbare woningen in leefbare wijken.”

In 2023 zijn we begonnen met een nieuwe, ambitieuze strategie. Samen werken we verder aan goede, betaalbare woningen voor iedereen. Daar staan we voor. Ik verheug me erop in 2024 met elkaar die reis te vervolgen. Een reis weer met nieuwe ontdekkingen en vooral ook veel plezier.

Hoogtepunten 2023

Ondertekening intentieverklaring Larenseweg 30

Maart

Op 25 maart hebben gemeente Hilversum en woningcorporatie Dudok Wonen een intentieovereenkomst getekend voor de herontwikkeling van het kantoorpand aan de Larenseweg 30. De intentie is om het gebouw circulair te verbouwen naar een duurzaam appartementengebouw voor werkende jongeren met op de begane grond werkruimtes die een maatschappelijke functie krijgen omgeven door een buurtpark.

Lees meer

Oplevering eerste duurzame en circulaire mutatiewoning

April

Half april is de eerste mutatiewoning van Dudok Wonen duurzaam en circulair opgeleverd. Het gaat om een leegstaande huurwoning aan de Juliusstraat in Hilversum. De maatregelen die zijn gedaan om de woning weer klaar te maken voor de volgende huurder zijn zo co2-neutraal mogelijk uitgevoerd. De woning is een proefwoning en de aanpak een pilot. De resultaten worden de komende tijd samen met de huurder nauwkeurig in de gaten gehouden.

Lees meer

Hoogste punt bereikt appartementen Keverdijk

Juni

Op donderdag 1 juni bereikte de nieuwbouw van 40 sociale huurappartementen in de wijk Keverdijk te Naarden het hoogste punt. Reden voor een feestje! Dudok Wonen organiseerde een lunch voor de bouwvakkers van Bouwbedrijf Heijmans op de bouwplaats.

Lees meer

Nieuwe bewoners in voormalig kantoorpand hartje Bussum

Juli

Donderdag 20 juli, zijn 8 sociale huurwoningen in het voormalige kantoorpand aan de Landstraat 80-82 in Bussum opgeleverd. De woningen zijn allemaal verhuurd en de gelukkige bewoners ontvingen vandaag de sleutel. 

Lees meer

Intentieovereenkomst 400 flexwoningen Circusterrein Hilversum

Juli

Op 20 juli tekenden de gemeente Hilversum, het Rijk en woningcorporaties G&O, Dudok Wonen en De Alliantie een intentieovereenkomst om 400 betaalbare flexwoningen op het Circusterrein in Hilversum te realiseren. Deze woningen voorzien in een grote behoefte. De flexwoningen blijven hier maximaal vijftien jaar staan en gaan dan naar een andere locatie.

Lees meer

Jacqueline van Ham nieuwe bestuurder Dudok Wonen

November

Jacqueline van Ham is benoemd als directeur-bestuurder bij Dudok Wonen. Zij volgt Wijnand Fassotte op die deze rol bijna 1 jaar interim heeft waargenomen. Jacqueline van Ham is blij met deze stap: “Ik heb heel veel zin om bij Dudok Wonen aan de slag te gaan. Ik wil graag een bijdrage leveren aan de verdere invulling van de nieuwe koers van Dudok en verheug me op de samenwerking met de collega’s, huurders en partners.”

Lees meer

Dudok Wonen en Slokker Bouwgroep samen aan de slag in Bussum

December

De huurwoningen aan de Vaartweg, Hooftlaan en Roemer Visscherlaan in Bussum worden gerenoveerd en verduurzaamd. Op 21 december tekenden Dudok Wonen en Slokker Bouwgroep de overeenkomst hiervoor. Dit markeert een belangrijke stap in het verbeteren van de woningen voor de huidige en toekomstige bewoners.

Lees meer
Versie:
v6.2.32

Met iWink Report maak je professionele online publicaties. Publicaties die je online, in print en als PDF-download kunt aanbieden.

En daarmee voldoe je direct aan de WCAG-wetgeving rond digitale toegankelijkheid.

Eenvoudig, veilig en efficiënt.

Meer over iWink Report